top of page
  • _

Niet...niet? Het woord NIET in de ban!

rennen!

Niet je zusje slaan!

Niet aankomen!

En wat gebeurt er? De kinderen rennen door de gang, slaan er op los en zitten overal aan, waar ze eigenlijk af zouden moeten blijven. Omdat ze zo graag dwars willen zijn? Of om jou te pesten? Nee hoor, het probleem zit in het woord NIET. Dit woord wordt namelijk niet opgeslagen door onze hersenen. En wat gebeurt er met de zin als je het woord NIET weglaat? Precies…!

Dus eigenlijk doen de kinderen precies wat in hun hersenen blijft hangen: ‘rennen’, ‘zusje slaan’, ‘aankomen’. Willen we dat? Nee!

NIET


Loop eens rustig!

Blijf van je zusje af!

Laat alle spullen eens staan!


Dat lijkt hetzelfde, heel duidelijk, kort en bondig… en toch is het effect vele malen groter dan wanneer je het ‘verboden woord’ gebruikt. Mag je het woord NIET dan helemaal NIET meer gebruiken? Soms kan het ook heel handig zijn. Probeer het maar eens bij jonge kinderen die moeite hebben met eten:

Niet opeten hoor…


Bedenk ook dat alles wat je aandacht geeft groeit. Dus benoem je vaak en veel het negatieve gedrag van je kind, dan wordt dit groter. Vestig je vooral de aandacht op het positieve gedrag, dan zal dat toenemen. Daar wordt toch iedereen blij van!

Verandering begint met bewustwording. Hoe vaak gebruik jij het woord NIET per dag? Turf het maar eens! En floept er toch nog een NIET uit? Bedenk je dan wat je wel wilt!


NIET


0 views0 comments

Recent Posts

See All

Eén op de drie (echt)paren in Nederland krijgt te maken met een (echt)scheiding. Dit brengt voor de ouders en hun kinderen veel verdriet met zich mee. Kinderen beseffen vaak niet wat er allemaal gaat

Met een klam, krampachtig handje houdt Mees stevig de hand van mama vast. Ze staan te wachten aan de kade en zien in de verte de stoomboot naderen. Zou piet dit jaar weer naar hem toekomen? Hij kruipt

maar maar maar maar (voegwoord): ‘tegenwerping, introduceert een zin(sdeel) dat het voorgaande tegenspreekt of er mee contrasteert.’ Bijvoorbeeld op school: “Je hebt ontzettend hard gewerkt, maar je m

bottom of page