- _
Voorkom een zomerdip!
Voorkom een zomerdip!
Heerlijk… een lekker een paar weken geen school. Dus niet lezen en geen taal, rekenen, schrijven… of toch wel? Om een zomerdip te voorkomen is het belangrijk om wel te blijven leren, lezen en rekenen. Niet met saaie werkboeken natuurlijk, maar spelenderwijs. Lees onderstaande tips en voorkom een zomerdip bij uw kind!
Lezen:
Kinderen kunnen gratis lid worden van de bibliotheek. Weet u dat ze daar ook hele leuke luisterboeken en E-boeken te leen hebben, voor op een tablet of E-reader?
Lezen is leuk. Laat uw kind lekker snuffelen tussen de prentenboeken, leesboeken en stripboeken. Stripboeken? Jazeker! Ook daarin staan teksten. Hoe meer plezier uw kind beleeft aan een boek, hoe eerder het zelf een boek pakt. Leeskilometers maken, daar gaat het om!
Voorlezen hoort daar natuurlijk ook bij. Vraagt uw kind steeds om hetzelfde boek? Helemaal goed! Voor u als ‘voorlezer’ misschien een beetje saai, maar door herhaling breidt de woordenschat van uw kind wel uit. We moeten bepaalde woorden namelijk meerdere keren aangeboden krijgen, om ze actief te kunnen gebruiken.
Dus voorlezen belangrijk? Enorm! Het liefst elke dag, minimaal 15 minuten. Zelfs voor oudere kinderen is voorlezen leuk en belangrijk.
Zien lezen doet lezen! Dus pak zelf ook lekker een boek (of tijdschrift) en geef zo het goede
Begrijpend lezen stimuleren? Bespreek de titel van het boek. Kijk samen naar de plaatjes. Waar denk je dat het verhaaltje over zal gaan? En na afloop stelt u vragen over het boekje. Klopte de voorspelling?
Rekenen:
Geen saaie rekenrijtjes natuurlijk. Laat uw kind betalen in de supermarkt. Geef ‘vakantiegeld’ en maak ze bewust van de functie van geld. Hoeveel ijsjes kun je kopen van €10,-? Koop ik dan vijf keer een magnum of heb ik liever 15 raketjes?
Op reis naar het buitenland? Hoeveel kilometer is het rijden? Bekijk de kilometerbordjes langs de route en laat uw kind uitrekenen hoeveel kilometer u gereden heeft na tien minuten. En nog lastiger: hoe hard rijdt u dan? Hoeveel km/uur?
En iets eenvoudiger: hoeveel paarden tellen we in de weilanden?
Wat valt er te lezen op de verkeersborden? Welke plaats is verder weg? Wat is het verschil in kilometers?
Pizza eten in Italië: ‘als ik de pizza verdeel in tien punten en ik eet vier punten op, welke breuk hoort daar dan bij? Hoeveel procent van de pizza heb ik dan opgegeten?’. Leuk… en lekker!
Spelletjes? Wist u dat leren tellen heel leuk is met spelletjes als ‘mens-erger-je-niet’ en ‘ganzenbord’?
Schrijven:
Laat uw kind de boodschappenlijstjes schrijven. En laat ze vervolgens (al lezend) zelf op zoek gaan naar de producten in de supermarkt. Zo wordt boodschappen halen zelfs een uitje!
Ansichtkaarten… het is niet meer zo van deze tijd door de invloed van social media. Maar wedden dat opa en oma het erg leuk vinden om een zelf geschreven ansichtkaart van hun kleinkind te ontvangen? Of de meester of juf op school?!
Verder zijn er in de speelgoedwinkel allerlei leuke spelletjes te koop, waarmee uw kind zich goed kan vermaken en waarvan het tegelijkertijd een hoop opsteekt, bijvoorbeeld van RomPompom of van MaanRoosVis. Of ga eens op zoek naar tweedehands spelletjes.
En vergeet vooral niet een paar leuke educatieve App’s te downloaden op uw tablet of Ipad.
Meer weten? Stuur een mail naar Marloes-ABC@outlook.com